Mikä mättää Maskussa?

Kysymys tuli mieleeni lukiessani aamulla (2.3) lehdestä uutisoinnin Maskun teknisen johtajan valinnasta Raision yhdyskuntainsinöörin virkaan. Alkuviikolla Maskussa käsiteltiin Varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnassa varhaiskasvatusjohtajan eroilmoitusta.

Olen ollut parikymmentä vuotta luottamustoimessa kunnan eri toimielimissä. En kovin herkästi näe mitään positiivista kunnan johtoryhmän jäsenten toiminnassa. Nyt kunnan tehtävät jättämässä olevien toiminta sektorinsa kehittäjinä on kuitenkin ollut esimerkillistä. On ajettu läpi toiminnallisia muutoksia, organisaatiota on rukattu paremmin toimivaksi. Positiivisia muutoksia on runsaasti. Esimerkiksi homekoulujen osalta selvitystyöhön tuli vauhtia teknisen johtajan äitiyslomalta paluun jälkeen. Esiopetus ja päivähoito on ”fuusioitu”.

Mutta alkuperäiseen kysymykseen, mikä mättää Maskussa? Kaikkeen lienee aina syynsä. Onko syy työyhteisössä? Tehtävästä maksettavassa palkassa? Vai jokin muu?

Olin 10 vuotta kunnanhallituksessa ennen kuin demarit “potkaisivat” minut ulos 2015 alussa. Näistä 10 vuodesta 6 vuotta joko ensimmäisenä tai toisena varapuheenjohtajana. Tässä ominaisuudessa joutui varsin paljon kosketuksiin kunnan henkilöstön kanssa. Minulle jäi kuva “kyräilevästä” tiimistä johtoryhmän osalta. Henkilösuhteet olivat huonot, tieto ei kulkenut eri osastojen välillä jne.. Teknisen johtajan käytössä oleva asiantuntijaorganisaatio oli aivan alimitoitettu tehtäviin nähden. Lisäksi oli edellisen “päällikön” aikana tehty epäonnistunut rekrytointi. Varhaiskasvatuksessa lienee ollut varsin tulehtunut tilanne 2014 tapahtuneesta esikouluopettajien siirrosta OVETES:stä KVTES:iin johtuen, kun esiopettajat joutuivat koulupuolelta päivähoidon alaisuuteen ja samalla menettivät muutamia etujaan.

Pienessä kunnassa kunnanjohtajaa lukuun ottamatta palkkaus on alhainen, niin Maskussakin. Palkkaus ei vastaa tehtäväkentän vaatimuksia eikä vaadittavaa koulutusta. Uralla eteneminen samassa kunnassa on lähes mahdotonta. Ehdotukseni onkin, että palkkojen kohdalla pitäisi etsiä joustoa myös ylöspäin. Vai estääkö sen kansantauti nimeltä kateus?

Nämä ajatukset ovat aivan omiani. Hieman sivusta katsoen syntyneet, mutta kuitenkin myös pienellä asiantuntemuksella yli 20 vuotta eriasteisissa esimies/ asiantuntijatehtävissä toimineena. Lopputoteamukseni on, että irtisanoutumiset näiden kahden osalta ovat iso menetys Maskun johtamisessa. Mikäli uusi kunnanjohtaja ei saa “rotia” johtamiseen ja johtoryhmästä toimivaa yhteen hiileen puhaltavaa tiimiä, niin me kuntalaiset sen sitten maksamme kohoavina veroina ja huonompina palveluina!