Etsii, etsii

Mitä etsii mies, minä, ikäihminen, huonolla näöllä? Etsin vastausta Maskun kunnanhallituksen toimivaltaan olemassa olevan viran/ työsuhteen täyttämisessä.

Maskussa on jo muutaman vuoden ollut käytäntönä, että kunnanhallitus antaa lautakunnalle täyttöluvan avoimeksi tulleelle palvelussuhteelle. Olen aina välillä miettinyt, mihinköhän käytäntö perustuu. Tiedustelin käytännön perustetta kunnanjohtajalta sähköpostilla 13.10 :

——————–

Tervehdys!

Pyrin saamaan itselleni jonkinlaisen kokonaiskuvan varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan toiminnasta, erityisesti perusopetuslain tukisäännösten soveltamisen osalta. Kunnanhallituksen kokouksessa oli 9.10 § 256 kohdalla koulunkäyntiavustan palkkaus. Tältä osin mulle on epäselvää, mihin kunnanhallituksen päätösvalta asiassa perustuu. Hallintosäännön 33 §:n perusteella kh:lla on yleistoimivalta, jos muualla  ei ole asiasta määräystä. Mutta hallintosäännön 38 §:n mukaan tulosaluejohtajalla olisi päätösvalta rekrytoinnista tässä asiassa. Eli vielä on jokin ”säännös”, jota en ole keksinyt.

Tämä kysely ei ole ”pottuilua”. Henkilökohtainen näkemykseni on, että ainakin tukipäätösten prosessi on jotenkin hakusessa. Siksi pyrin selvittämään itselleni, miten prosessi Maskussa toimii ja onko se perusopetussäännösten mukaista!

Yhteistyöterveisin

Olavi

————–

Vastaukseksi sain: “Olen lomalla 13-17.10.2017”. No, loma lienee jatkunut, koska tähän päivään mennessä ei vastausta ole tullut. Tietenkään kunnanjohtajalla ei ole mitään velvollisuutta vastata yksittäisiin sähköpostikyselyihin. Tiedustelin samaa asiaa eräässä kokouksessa kunnan “tähtiviisikkoon” kuluvalta viranhaltijalta. Hänen vastauksensa oli, että kunnanjohtajan mukaan ko. toimivalta perustuu talousarviossa olevaan määräykseen.

Kävin kohtuu huolellisesti läpi kunnan 62 sivuisen talousarvion vuodelle 2017. Silmiini ei kylläkään osunut mitään delegointimääräystä rekrytointiasioissa. Tietenkin voi olla, etten vain huomannut määräystä. Mutta oikeastaan sellaista määräystä talousarviosta ei voine löytyä.  Oman tulkintani mukaan hallintosääntö sitoo myös kunnanvaltuustoa eikä kunnanvaltuusto voi erillisellä päätöksellä poiketa hallintosäännön määräyksestä. Onnistuu vain hallintosääntöä muuttamalla.

Onko sillä sitten mitään merkitystä, kuka tai mikä toimielin asian päättää, jos lopputulema kaikissa tapauksissa on kuitenkin sama. Minusta sillä on, sillä varsin tarkasti säädöksiä noudattaen myös vastuu päätöksistä on kohdennettavissa tarvittaessa. Vastuukysymystä varmaankin, toivottavasti, selvitetään esimerkiksi Lemun koulun korjauspäätöksien osalta. Korjaussuunnitelma 0,5 milj. €, lopputulema n. 3,5 milj. €.  Ja hieman sama Seikelän koulun osalta, kuitenkin hieman pienemmässä mittakaavassa?