Masku SOTEN jälkeen

”Vaalikentällä” on nyt kuntavaalien yhteydessä esitetty usein kysymys, jääkö kunnalle mitään tehtäviä, jos paljon keskustelua aiheuttanut SOTE-uudistus toteutuu? Itse suhtaudun SOTE:n  toteutumiseen vielä varsin skeptisesti, vaikka hartaasti toivon sen toteutuvan. Sillä nykyisellä toimintamallilla ( yhden toimielimen kuntayhtymä), jossa peruskunta istuu ”rahakirstun” päällä päättäessään toimintaan myönnettävistä resursseista, mutta siirtäessään järjestämisvastuun kuntayhtymälle, ei päästä eroon pitkähköistä jonoista palveluissa.

Maskun osalta  SOTE:n toteutuessa kunnan tehtävät eivät oikeastaan vähene yhtään. Maakuntaan siirtyvät palvelut ovat jo kuntayhtymien järjestämisvastuulla. Eli peruskunnan  ydintehtävinä ovat jatkossakin  kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus sekä kirjasto- ja kulttuuripalvelut, samoin nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut.  Myös paikallinen elinkeinopolitiikka, työllisyyden hoito, alueiden käytön suunnittelu ja asuminen sekä turvallisuuden kehittäminen ja ylläpito kuuluvat  kuntien tehtäviin.  Eli kaikki samat tehtävät kuin nykyisinkin.

Masku ryvetti kuntakuvansa tällä vaalikaudella vähättelemällä päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmia. Sisäilmaongelmista käytiin julkisuudessa kiivasta väittelyä, jossa kunnan vastuuhenkilöt vähättelivät ongelmien laajuutta (omasta mielestäni). Nyt on kuitenkin perusteellisten kuntokartoitusten jälkeen yksi päiväkoti ja yksi koulu purettu ja Seikelän sekä Lemun koulussa on menossa mittavat korjaukset kosteusvaurioiden korjaamiseksi.  Varhaiskasvatus toimi pitkään ja alakoulun perusopetus toimivat vieläkin  pääosin parakeissa.  Ehkä episodi opetti jotain; toivottavasti.

Perheiden harkitessa asuinpaikan (so. usein rakennuspaikan hankintaa) valintaa kunnan palvelut, erityisesti päivähoito ja koulut, saavat valinnassa suuren merkityksen. Päivähoitotilat on saatu kuntoon, nyt pitää pikaisesti saattaa koulujen korjaukset päätökseen sekä uuden Kurittalan koulun rakentaminen alkuun.

Kurittulan koulun korvaamisesta uudella koulurakennuksella tehtiin hankepäätös kunnanvaltuustossa 14.12.2015. Monipolvisen veivaamisen jälkeen kunnanvaltuusto sai päätettyä kokouksessa 18.4.2016 rakentamispaikaksi  purettavan koulun tontin. Samalla hyväksyttiin hankesuunnitelma.

Koulun tontti tasoitettuna

Hankesuunnitelmassa oli kirjattuna rakentamisen alkavan syksyllä 2016. Kävin ottamassa kuvan ”rakennuspaikalta” 15.3.2017.  Eipä näkynyt rakennusmiehiä; vain tasoitettu tontti puretun koulurakennuksen jäljiltä. No, tosin olin kyllä tietoinen asiasta. Hankesuunnitelman liitteenä olevasta aikataulusta ilmeni rakentamisen alkavankin vasta syksyllä 2017. Joskus toivoisi, että suunnitelmat olisivat läpi asiakirjan loogiset; myös rakennuttajan ollessa kunta!

Mutta niin tai näin, uuden koulun rakentaminen pitää saada pikaisesti käyntiin. Ei pidä odottaa, jospa uusi valtuusto olisi vastaanottavaisempi ehdotuksille muutoksiin nykyisiin suunnitelmiin. Nyt pitää tuoda julkisuuteen uusitut päivähoitotilat, koulutilojen korjaukset ja uuden rakentaminen samalla näkyvyydellä kuin aikoinaan ”homekoulujen” osalta.  Näin ehkä kunnan imagoa saadaan parannettua ja kunta uusia asukkaita houkuttelevammaksi!